Wat is een klaplong?
Een klaplong is een aandoening waarbij de long gedeeltelijk of helemaal inklapt. De longen worden beschermd door twee longvliezen. Tussen deze twee vliezen zit een holte, de pleuraholte genoemd. Deze holte is gevuld met vocht dat ervoor zorgt dat de vliezen soepel langs elkaar bewegen tijdens de ademhaling. Wanneer er lucht tussen de twee longvliezen komt, klapt de long in.
Typische symptomen van een klaplong zijn:
- plots stekende pijn in de borst,
- kortademigheid, benauwdheid.
De ernst van de klachten is erg afhankelijk van de mate waarin de long is ingeklapt. Wanneer de long niet ver is ingeklapt, zal de klaplong vanzelf genezen. In dat geval is rust voldoende. In andere gevallen kan er extra zuurstof worden toegediend. Op deze manier wordt de lucht tussen de longen opgenomen en nemen de longen terug hun normale vorm aan. Er kan ook een drain geplaatst worden om de lucht tussen de longvliezen weg te zuigen. In bepaalde gevallen is een operatie noodzakelijk.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Een klaplong is het gevolg van een scheurtje in de long. Hierdoor komt er lucht in de pleuraruimte, waardoor de long inklapt.
Een klaplong kan het gevolg zijn van een verwonding, bijvoorbeeld een steekwond of een ongeluk waarbij de ribben breken en een long doorboren. Een klaplong kan ook het gevolg zijn van een operatie, wanneer het longvlies wordt geraakt.
Een klaplong kan ook optreden zonder duidelijke oorzaak. Er ontstaat dan spontaan een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Personen met een longaandoening zoals bijvoorbeeld astma of COPD zijn hier gevoeliger voor.
De kans op een klaplong is groter bij:
- personen die roken;
- drukverschillen (vliegtuig, duiken);
- lange, magere personen;
- mannen;
- personen met longaandoeningen zoals astma, COPD, emfyseem;
- beademing;
- personen die eerder een klaplong hebben gehad.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Wanneer je een klaplong hebt gehad, respecteer dan volgende maatregelen:
- Stop met roken.
- Doe het rustig aan. De eerste zes weken wordt aangeraden om niets zwaar te heffen.
- Reis de eerste drie maanden niet met het vliegtuig.
- Ga de eerste twee maanden niet sporten.
- Duiken wordt sterkt afgeraden. Door het grote drukverschil is de kans op een klaplong veel groter.
Lees meer
Lees minder